Извадете патицата за около два часа на стайна температура преди да готвите. Поставете патицата върху кухненска дъска, извадете пакетчето с карантия от кухината и оставете настрана. Отстранете мазнината от вътрешността на патицата. Отделете последните две части на крилата и заедно с шията ползвайте за приготвянето на бульон.
Изрежете кожата от шията, подсушете патицата с кухненска хартия и направете плитки разрези по гърдите. Посолете и подправете патицата отвътре, а след това и отвън, като добавите достатъчно сол, която ще помогне кожата да стане златиста и хрупкава. В кухината сложете няколко дребни клонки розмарин и мащерка и разрязана на две глава чесън.
В тава за печене сложете останалите розмарин и мащерка и върху тях поставете патицата с гърдите нагоре. Печете 45 минути в предварително загрята до 170°С фурна. След това обърнете патицата, сложете около патицата разрязаните на две глави чесън и печете още 45 минути. Обърнете за последно патицата с гърдите нагоре и печете 45 минути. Увеличете градусите до 200°С на функция грил и печете 4-5 минути, докато кожата стане хрупкава и златисто кафява. Накрая извадете патицата от фурната, прехвърлете върху дъска за рязане и оставете да отпочине за 15 минути.
За грейви соса сложете 3-4 с.л. от соса от печенето на патицата в касерола. Загрейте на средно силен огън, добавете брашното и гответе 3-4 минути, докато стане златисто. Налейте бърбъна, разбъркайте добре и след около минута добавете бульона. Гответе 2-3 минути, прибавете меда, посолете и подправете с черен пипер. Гответе около 2 минути при непрекъснато бъркане, докато соса се сгъсти. Прибавете сметаната, разбъркайте и свалете съда от котлона. Дръжте соса топъл, до момента на сервиране.
Поднесете патицата с картофено пюре, в което сте добавили печения чесън, и гарнирайте със задушен в масло зелен фасул и грейви сос.