Печена патица с черешов сос
Необходими продукти:
- 1 патица около 2.3 кг
- 4 броя карамфил
- 1 ч.л. семена фенел
- ½ ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. бахар на прах
- 1 ч.л. кафява захар
- 2 ч.л. морска сол на люспи
- 1 малък портокал на четвъртини
- 330 г фина захар или пудра захар
- 60 мл водка
- 375 г замразени череши
- 3 пръчки канела
- 2 с.л. соев сос
- 4 броя звезден анасон
- 4 резена портокалова кора
- 25 г джинджифил нарязан нарязан на тънки резенчета
Начин на приготвяне:
Оставете патицата за 1-2 часа на стайна температура. Ако ползвате замразена патица, размразете я в хладилник за поне 12 часа.
В голяма тенджера кипнете 3-4 литра вода.
Сложете всички подправки и солта в хаван и стрийте добре. Сложете в купичка, добавете захарта и разбъркайте.
Извадете пакетчето с вътрешности от патицата, отрежете последните 2 части от крилата и издърпайте мазнината от вътрешността.
Потопете патицата за 30 секунди във врящата вода. Извадете, отцедете и подсушете с кухненска хартия. С остър нож или клечка за зъби надупчете кожата на патицата, особено гърдите.
Натрийте патицата със стритите подправки, посолете вътрешността и проберете в хладилник за 1 час, за да може кожата да изсъхне.
Извадете парицата от хладилника, сложете нарязания портокал във вътрешността и защипете отвора с клечка за зъби или малко шишче.
Печете патицата в тава с решетка 1 час в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете от фурната, махнете решетката и излейте отделената по време за печенето мазнина.
В тавата сложете пудрата захар и размразените череши. Налейте водката, соевия сос, джинджифила и канелата.