Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица с черешов сос

Печена патица с черешов сос

Основни ястия
120 минути
за 4 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 патица около 2.3 кг
  • 4 броя карамфил
  • 1 ч.л. семена фенел
  • ½ ч.л. семена кимион
  • 1 ч.л. бахар на прах
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 2 ч.л. морска сол на люспи
  • 1 малък портокал на четвъртини
  • 330 г фина захар или пудра захар
  • 60 мл водка
  • 375 г замразени череши
  • 3 пръчки канела
  • 2 с.л. соев сос
  • 4 броя звезден анасон
  • 4 резена портокалова кора
  • 25 г джинджифил нарязан нарязан на тънки резенчета

Начин на приготвяне:

Оставете патицата за 1-2 часа на стайна температура. Ако ползвате замразена патица, размразете я в хладилник за поне 12 часа.

В голяма тенджера кипнете 3-4 литра вода.

Сложете всички подправки и солта в хаван и стрийте добре. Сложете в купичка, добавете захарта и разбъркайте.

Извадете пакетчето с вътрешности от патицата, отрежете последните 2 части от крилата и издърпайте мазнината от вътрешността.

Потопете патицата за 30 секунди във врящата вода. Извадете, отцедете и подсушете с кухненска хартия. С остър нож или клечка за зъби надупчете кожата на патицата, особено гърдите.

Натрийте патицата със стритите подправки, посолете вътрешността и проберете в хладилник за 1 час, за да може кожата да изсъхне.

Извадете парицата от хладилника, сложете нарязания портокал във вътрешността и защипете отвора с клечка за зъби или малко шишче.

Печете патицата в тава с решетка 1 час в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Извадете от фурната, махнете решетката и излейте отделената по време за печенето мазнина.

В тавата сложете пудрата захар и размразените череши. Налейте водката, соевия сос, джинджифила и канелата.

Виж и рецепти за: