Оставете патицата за 1-2 часа на стайна температура. Ако ползвате замразена патица, размразете я в хладилник за поне 12 часа. Извадете пакетчето с карантия от патицата, отрежете последните 2 части от крилата и издърпайте мазнината от вътрешността.
В голяма тенджера кипнете 3-4 литра вода. Потопете патицата за 30 секунди във врящата вода. Извадете, отцедете и подсушете с кухненска хартия. С остър нож или клечка за зъби надупчете кожата на патицата, особено гърдите.
Сложете всички подправки и солта в хаван и стрийте добре. Сложете в купичка, добавете захарта и разбъркайте. Натрийте патицата със стритите подправки, посолете вътрешността и върнете в хладилник за 1 час, за да може кожата да изсъхне.
Извадете патицата, сложете нарязания портокал във вътрешността и защипете отвора с клечка за зъби или малко шишче. Печете патицата в тава с решетка 1 час в предварително загрята до 180°С фурна. Извадете от фурната, махнете решетката и излейте отделената по време за печенето мазнина.
В тавата сложете пудрата захар и размразените череши. Налейте водката, соевия сос, добавете джинджифила и канелата. тънките резенчета портокалова кора и разбъркайте добре. Върнете патицата в тавата и печете още 60-70 минути, докато соса се редуцира, а патешкото е добре сготвено.
Сварете обелените и едро нарязани картофи за 5 минути в подсолена вода. Прецедете и оставете да изсъхнат за още 5 минути. Подредете в тава за печене, добавете 3-4 с.л. патешка мас, разбъркайте и печете 45-50 минути в предварително загрята до 230°C фурна. По средата на печенето обърнете картофите, за да се запекат от всички страни.
Поднесете патицата с картофи печени в патешка мас.