Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки терин с мащерка и розмарин

Патешки терин с мащерка и розмарин

Специалитети
140 минути
за 8 порции
Трудна

Необходими продукти:

Желиращ ликьор:

  • 250 мл. Вода
  • 250 мл. Порто
  • 1/2 с.л. Сол
  • 22 гр. Желатин

Тесто:

  • 400 гр. Масло
  • 15 гр. Сол
  • 4 гр. Захар
  • 190 гр. Царевично нишесте
  • 1 Яйце
  • 125 мл. Вода
  • 15 мл. Оцет
  • 380 гр. Брашно

Плънка:

  • 300 гр. Патешко Бонфиле
  • 150 гр. Патешки дроб
  • 200 гр. Патешки бутчета
  • 10 гр. Сол, 5 гр. Захар
  • 50 мл. Коняк или бренди
  • 50 мл. Порто
  • 2 бр. Шарлот, 150 гр. Гъби
  • Морков, Мащерка, Дафинов лист, Розмарин
  • Червен пипер, Черен пипер, Магданоз

Начин на приготвяне:

Накълцваме месото на малки парчета заедно с дроба в голям съд и мариноваме със сол, захар, коняк, порто, дафинов лист, черен пипер и червен пипер. Покриваме го със стреч фолио и го оставяме да престои едно денонощие. 

За тестото - смесваме с миксер с приставка за тесто маслото със захарта и солта на крем. След това добавяме брашното и нишестето и бъркаме докато се смесят добре. После добавяме оцета и водата. Бъркаме докато се получи тесто. Готовата смес се разстила върху стреч фолио и се прибира в хладилник за един час.

В тиган сотираме гъбите със ситно нарязан шалот и машерка, след което добавяме и маринованото месо за 4-5 мин. Охладеното тесто разточваме с дебелина 7-9 мм. и поставяме в съд за терин. Поставяме от плънката до ръба на съда и изсипваме разбито яйце, като оставяме малко за намазване. От тестото правим капак, който залепваме с част от яйцето. По средата правим дупка с метален накрайник за пош и печем на 170°С за час и половина. След като го изпечем, приготвяме желиращата смес като нагряваме до 60°С порто с вода и сол и добавяме желатина. Разбъркваме и с фуния наливаме през дупката на терина. След като сме изсипали цялата течност оставяме в хладилник за 4-5 часа.

Виж и рецепти за: