Патешки терин с мащерка и розмарин
Необходими продукти:
Желиращ ликьор:
- 250 мл. Вода
- 250 мл. Порто
- 1/2 с.л. Сол
- 22 гр. Желатин
Тесто:
- 400 гр. Масло
- 15 гр. Сол
- 4 гр. Захар
- 190 гр. Царевично нишесте
- 1 Яйце
- 125 мл. Вода
- 15 мл. Оцет
- 380 гр. Брашно
Плънка:
- 300 гр. Патешко Бонфиле
- 150 гр. Патешки дроб
- 200 гр. Патешки бутчета
- 10 гр. Сол, 5 гр. Захар
- 50 мл. Коняк или бренди
- 50 мл. Порто
- 2 бр. Шарлот, 150 гр. Гъби
- Морков, Мащерка, Дафинов лист, Розмарин
- Червен пипер, Черен пипер, Магданоз
Начин на приготвяне:
Накълцваме месото на малки парчета заедно с дроба в голям съд и мариноваме със сол, захар, коняк, порто, дафинов лист, черен пипер и червен пипер. Покриваме го със стреч фолио и го оставяме да престои едно денонощие.
За тестото - смесваме с миксер с приставка за тесто маслото със захарта и солта на крем. След това добавяме брашното и нишестето и бъркаме докато се смесят добре. После добавяме оцета и водата. Бъркаме докато се получи тесто. Готовата смес се разстила върху стреч фолио и се прибира в хладилник за един час.
В тиган сотираме гъбите със ситно нарязан шалот и машерка, след което добавяме и маринованото месо за 4-5 мин. Охладеното тесто разточваме с дебелина 7-9 мм. и поставяме в съд за терин. Поставяме от плънката до ръба на съда и изсипваме разбито яйце, като оставяме малко за намазване. От тестото правим капак, който залепваме с част от яйцето. По средата правим дупка с метален накрайник за пош и печем на 170°С за час и половина. След като го изпечем, приготвяме желиращата смес като нагряваме до 60°С порто с вода и сол и добавяме желатина. Разбъркваме и с фуния наливаме през дупката на терина. След като сме изсипали цялата течност оставяме в хладилник за 4-5 часа.