Патешко по ловджийски
Необходими продукти:
- 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
- 2 моркова, едро нарязани
- 2 стръка селъри, едро нарязано
- 5-6 гъби, нарязани на филийки
- 1 червена чушка, едро нарязана
- 4-5 скилидки чесън
- 500 г обелени домати, нарязани на кубчета
- 2 глави лук, едро нарязан
- 1-2 с.л. брашно за овалване
- 100 мл червено вино
- 3 с.л. зехтин
- 70 г масло
- няколко стръка магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете патицата за поне 30 минути на стайна температура. Извадете пликчето с карантия от кухината.
- Нарежете патицата на 8 парчета. Посолете, подправете с черен пипер и оваляйте в брашното.
- В чугунен съд загрейте маслото и зехтина и на части запържете месото за 5-6 минути на страна, като започнете от страната с кожата, докато стане златисто. Извадете и оставете настрана.
- В тенджерата сложете зеленчуците, посолете и гответе 5-6 минути. Добавете дреболиите, разбъркайте, налейте виното, остържете залепналите по дъното парченца и оставете за 2-3 минути да се изпари ако алкохола.
- Сложете доматите, разбъркайте и подредете месото отгоре. Покрийте с капак и гответе 1 час на тих огън.
- Сервирайте с варени картофи или ориз. Всяка порция поръсете със ситно нарязан магданоз.
Върни се в началото