Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck

Патешко по ловджийски

Основни ястия
120 минути
за 4 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 2 моркова, едро нарязани 
  • 2 стръка селъри, едро нарязано
  • 5-6 гъби, нарязани на филийки
  • 1 червена чушка, едро нарязана
  • 4-5 скилидки чесън
  • 500 г обелени домати, нарязани на кубчета
  • 2 глави лук, едро нарязан
  • 1-2 с.л. брашно за овалване
  • 100 мл червено вино
  • 3 с.л. зехтин
  • 70 г масло
  • няколко стръка магданоз, ситно нарязан
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Извадете патицата за поне 30 минути на стайна температура. Извадете пликчето с карантия от кухината.
     
  2. Нарежете патицата на 8 парчета. Посолете, подправете с черен пипер и оваляйте в брашното.
     
  3. В чугунен съд загрейте маслото и зехтина и на части запържете месото за 5-6 минути на страна, като започнете от страната с кожата, докато стане златисто. Извадете и оставете настрана.
     
  4. В тенджерата сложете зеленчуците, посолете и гответе 5-6 минути. Добавете дреболиите, разбъркайте, налейте виното, остържете залепналите по дъното парченца и оставете за 2-3 минути да се изпари ако алкохола.
     
  5. Сложете доматите, разбъркайте и подредете месото отгоре. Покрийте с капак и гответе 1 час на тих огън.
     
  6. Сервирайте с варени картофи или ориз. Всяка порция поръсете със ситно нарязан магданоз.

Виж и рецепти за: