Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки гърди с гъби портобело и ориз басмати

Патешки гърди с гъби портобело и ориз басмати

Основни ястия
50 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 2 патешки гърди Пенелопе
  • 2 гъби портобело
  • 150 г ориз басмати
  • 1 скилидка пасиран чесън
  • 1 нарязана на ситно червена люта чушка
  • 1 връзка ситно нарязан кориандър
  • 1 лайм
  • 25 мл соев сос

Начин на приготвяне:

Извадете месото от хладилника и оставете на стайна температура за около час. Накиснете ориза в студена вода за 30 минути.

Загрейте фурната до 200 градуса. Настържете кората на лайма, а след това изцедете сока.

Отцедете ориза, сложете го в касерола и залейте с 300 мл студена вода. Посолете, покрийте с капак и кипнете. Намалете котлона на ниска степен и гответе 10 минути. Свалете съда от котлона и оставете под капак за още 10 минути.

Сложете тиган подходящ за фурна на котлона и загрейте на средно висока температура.

Посолете и подправете с черен пипер месото от двете страни.

Сложете го в тигана, с кожата надолу и гответе 4 минути, докато кожата стане златиста. Обърнете и гответе още минута, а след това прехвърлете във фурната и печете 6-7 минути.

През това време пригответе гъбите. Нарежете ги на филийки и сложете в тиган с малко зехтин. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 7-8 минути, докато станат златисти и прибавете чесъна, малко от чилито, половината кориандър и малко кора от лайм. Разбъркайте, налейте соевия сос и сока от лайм, оставете за минута и свалете съда от котлона.

Извадете месото то фурната, прехвърлете на дъска, оставете отпочине за 4-5 минути и нарежете на дебели филийки.

Отделете зърната ориз с вилица и сложете в чинии за сервиране. Отгоре разпределете гъбите, сложете патешкото и поръсете с останалите кориандър, кора от лайм и чили.

Виж и рецепти за: