Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки гърди с гъби портобело и ориз басмати

Патешки гърди с гъби портобело и ориз басмати

Основни ястия
50 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 2 патешки гърди "Пенелопе"
  • 2 гъби портобело
  • 150 г ориз басмати
  • 1 скилидка чесън, фино смлян
  • 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 връзка кориандър, ситно нарязан
  • 1 лайм
  • 25 мл соев сос

Начин на приготвяне:

  1. Извадете месото от хладилника и оставете на стайна температура за около час. Накиснете ориза в студена вода за 30 минути. Настържете кората на лайма, а след това изцедете сока. 
     
  2. Отцедете ориза, сложете го в касерола и залейте с 300 мл студена вода. Посолете, покрийте с капак и кипнете, намалете котлона на ниска степен и гответе 10 минути. Свалете съда от котлона и оставете под капак за още 10 минути.
     
  3. Загрейте фурната до 200°С. Сложете тиган подходящ за фурна на котлона и загрейте на средно висока температура. Посолете и подправете с черен пипер месото от двете страни. Сложете го в тигана, с кожата надолу и гответе 4 минути, докато кожата стане златиста. Обърнете и гответе още минута, а след това прехвърлете във фурната и печете 6-7 минути.
     
  4. През това време пригответе гъбите. Нарежете ги на филийки и сложете в тиган с малко зехтин. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 7-8 минути, докато станат златисти и прибавете чесъна, малко от чилито, половината кориандър и малко кора от лайм. Разбъркайте, налейте соевия сос и сока от лайм, оставете за минута и свалете съда от котлона.
     
  5. Извадете месото то фурната, прехвърлете на дъска, оставете отпочине за 4-5 минути и нарежете на дебели филийки. Отделете зърната ориз с вилица и сложете в чинии за сервиране. Отгоре разпределете гъбите, сложете патешкото и поръсете с останалите кориандър, кора от лайм и чили.

Виж и рецепти за: