Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки дробчета с бърбън сос и домашни бисквити

Патешки дробчета с бърбън сос и домашни бисквити

Предястия
55 минути
за 5 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 500 г патешки дробчета "Пенелопе"
  • 1 с.л. сол
  • ½ ч.л. бял пипер

    За соса:
  • 50 мл бърбън
  • 20 г масло
  • 2 глави лук шалот
  • 120 мл пилешки бульон
  • 75 мл сметана
  • 3 с.л. ситно нарязан див лук
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол
  • бял пипер

    За бисквитите:
  • 300 г брашно
  • 1.5 с.л. бакпулвер
  • ¼ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 60 г патешка мас
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. сметана за намазване

Начин на приготвяне:


 
  1. Започнете с приготвянето на бисквитите. Сложете патешката мас във фризера за 10 минути, докато стегне добре.
     
  2. Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути.
     
  3. Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и содата. Добавете студената патешка мас и с вилица или нож за тесто смесете, до получаването на трохи. След това налейте прясното мляко и разбъркайте до смесването на продуктите.
     
  4. Прехвърлете върху кухненския плот и без да месите, сгънете 3-4 пъти тестото, подобно на тесто за кроасани, за да получите слоеве в него. Разточете на лист с дебелина 3 сантиметра и с формичка изрежете 4-5 бисквити с диаметър 10 сантиметра. 
     
  5. Подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете отгоре със сметана и печете 15-18 минути в предварително загрята до 220°C фурна, докато станат златисти и хрупкави.
     
  6. В касерола разтопете маслото за соса, добавете ситно нарязания шалот и гответе 3-4 минути до омекване. Налейте бърбъна и гответе още 3-4 минути, докато алкохола се изпари и течността намалее наполовина.
     
  7. Добавете бульона и лимоновия сок и гответе, докато течността отново се редуцира наполовина. Накрая налейте сметаната и отново редуцирайте, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с бял пипер и свалете съда от котлона. Накрая добавете нарязания див лук. Сосът ще се сгъсти леко, след като се охлади.
     
  8. Почистете дробчетата, ако има нужда и ги отделете едно от друго, като ги запазите цели. Посолете и подправете с бял пипер и надупчете с остър нож, за да не пръскат по време на готвенето.
     
  9. В широк тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и сложете половината или 1/3 от дробчетата, като е важно да не препълвате тигана. Гответе 2 минути, внимателно обърнете и оставете на котлона още 1.5-2 минути. Дробчетата трябва да останат розови отвътре и добре зачервени отвън. Преди да извадите от тигана, разрежете едно и проверете степента на приготвяне.
     
  10. Разрежете бисквитите на две напречно и в чиния за сервиране сложете една половина. Намажете с малко сос и отгоре поставете няколко дробчета. Полейте с още малко сос и поръсете с див лук.

Виж и рецепти за: