Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки дробчета с бърбън сос и домашни бисквити

Патешки дробчета с бърбън сос и домашни бисквити

Предястия
55 минути
за 4-6 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 500 г патешки дробчета Penelope
  • 1 с.л. сол
  • ½ ч.л. бял пипер

За соса:

  • 50 мл бърбън
  • 20 г масло
  • 2 глави лук шалот
  • 120 мл пилешки бульон
  • 75 мл сметана
  • 3 с.л. ситно нарязан див лук
  • 1 с.л. лимонов сок
  • Сол
  • Бял пипер

За. бисквитите:

  • 300 г брашно
  • 1 ½ с.л. бакпулвер
  • ¼ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 60 г патешка мас
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. сметана за намазване

Начин на приготвяне:

 

Започнете с приготвянето на бисквитите. Сложете патешката мас във фризера за 10 минути, докато стегне добре.

Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути.

Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и содата. Добавете студената патешка мас и с вилица или нож за тесто смесете, до получаването на трохи.

Налейте прясното мляко и разбъркайте до смесването на продуктите.

Прехвърлете върху кухненския плот и без да месите, сгънете 3-4 пъти тестото, подобно на тесто за кроасани, за да получите слоеве в него. Разточете на лист с дебелина 3 сантиметра и с формичка изрежете 4-5 бисквити с диаметър 10 сантиметра. Можете да направите и по-малки бисквити.

Подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете отгоре със сметана и печете 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави.

В касерола разтопете маслото за соса, добавете ситно нарязания шалот и гответе 3-4 минути до омекване. Налейте бърбъна и гответе още 3-4 минути, докато алкохола се изпари и течността намалее наполовина.

Добавете бульона и лимоновия сок и гответе, докато течността отново се редуцира наполовина. Накрая налейте сметаната и отново редуцирайте, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с бял пипер и свалете съда от котлона. Накрая добавете нарязания див лук. Сосът ще се сгъсти леко, след като се охлади.

Почистете дробчетата, ако има нужда и ги отделете едно от друго, като ги запазите цели. Посолете и подправете с бял пипер и надупчете с остър нож, за да не пръскат по време на готвенето.

В широк тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и сложете половината или 1/3 от дробчетата, като е важно да не препълвате тигана. Гответе 2 минути, внимателно обърнете и оставете на котлона още 1 ½-2 минути. Дробчетата трябва да останат розови отвътре и добре зачервени отвън.

Преди да извадите от тигана, разрежете едно и проверете степента на изпичане.

Разрежете бисквитите на две напречно и в чиния за сервиране сложете една половина.

Намажете с малко сос и отгоре поставете няколко дробчета.

Полейте с още малко сос и поръсете с див лук. гарнирайте със запържена леко люта чушка.

Поднесете като предястие.

 

Виж и рецепти за: