Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки бутчета конфи с печени картофи и сос от див чесън

Патешки бутчета конфи с печени картофи и сос от див чесън

Основни ястия
60 минути
за 4 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 4 патешки бутчета "Пенелопе"
  • 60 г див чесън
  • 2 стръка пресен чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 30 г настърган пармезан
  • 100 г орехи
  • 100 мл зехтин
  • сок от 1 лимон
  • 1.2 кг пресни картофи
  • 70 мл патешка мазнина
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Извадете бутчетата от опаковката и ги подсушете с кухненска хартия. Сложете ги в тава и подправете от всички страни със солта овкусена с мащерката. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 1 до 4 часа.
     
  2. Извадете бутчетата от хладилника, отново подсушете и подредете на един ред в дълбок съд с капак, подходящ за фурна. Загрейте фурната до 120°C. Залейте месото с олио, така че да е напълно покрито, сложете капак и печете 3 часа.
     
  3. Извадете съда от фурната и оставете месото да се охлади в мазнината от готвенето. Извадете охладените бутчета от мазнината и подредете в тава покрита с хартия за печене. Печете 10-15 минути на функция грил, докато кожата се запече стане хрупкава.
     
  4. Сложете картофите в тава и полейте с мазнината от печенето на бутчетата. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Печете 35-45 минути в предварително загрята до 220°С фурна, докато станат златисти и хрупкави.
     
  5. За соса с див чесън сложете всички продукти в кухненски блендер и смелете. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
     
  6. В чиния за сервиране сложете от соса, добавете няколко картофа и добавете едно бутче. Поръсете с малко сол на люспи и сервирайте топло.

Виж и рецепти за: