Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Маринована патица с уиски и зеленчуци

Маринована патица с уиски и зеленчуци

Основни ястия
130 минути
за 5 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 60 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на четири
  • 2 моркова, нарязани на едро
  • 2 стръка целина, нарязани на филийки
  • 3 червени картофа, нарязани на дебели филийки
  • 70 мл уиски
  • сол и черен пипер на вкус

    За марината:
  • 100 мл зехтин
  • 3 с.л. уиски
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 скилидки пасиран чесън
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Извадете патицата от хладилника за около час. Извадете пакетчето с карантия от кухината, махнете гръбнака и разрежете патицата на две през гърдите по дължина.
     
  2. Смесете всички съставки за марината и излейте в широк неметален съд. Сложете патицата и натрийте добре със сместа. Покрийте с фолио или капак и приберете в хладилник за 2 до 6 часа.
     
  3. В широк съд подходящ за фурна загрейте зехтина и маслото. Сложете зеленчуците, посолете и гответе 10 минути като разбърквате от време на време.
     
  4. Извадете зеленчуците в купа и в съшия съд сложете половинките патица с кожата надолу. Гответе 8-10 минути, докато кожата стане златиста, обърнете и гответе още 5 минути.
     
  5. Добавете зеленчуците около месото, полейте с уиски и печете 1.5-2 часа в загрята фурна до 200°C.
     
  6. Сервирайте със зеленчуците и соса от печенето.

Виж и рецепти за: