Маринована патица с уиски и зеленчуци
Маринована патица с уиски и зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
- 60 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на четири
- 2 моркова, нарязани на едро
- 2 стръка целина, нарязани на филийки
- 3 червени картофа, нарязани на дебели филийки
- 70 мл уиски
- сол и черен пипер на вкус
За марината:
- 100 мл зехтин
- 3 с.л. уиски
- 3 с.л. соев сос
- 3 скилидки пасиран чесън
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете патицата от хладилника за около час. Извадете пакетчето с карантия от кухината, махнете гръбнака и разрежете патицата на две през гърдите по дължина.
- Смесете всички съставки за марината и излейте в широк неметален съд. Сложете патицата и натрийте добре със сместа. Покрийте с фолио или капак и приберете в хладилник за 2 до 6 часа.
- В широк съд подходящ за фурна загрейте зехтина и маслото. Сложете зеленчуците, посолете и гответе 10 минути като разбърквате от време на време.
- Извадете зеленчуците в купа и в съшия съд сложете половинките патица с кожата надолу. Гответе 8-10 минути, докато кожата стане златиста, обърнете и гответе още 5 минути.
- Добавете зеленчуците около месото, полейте с уиски и печете 1.5-2 часа в загрята фурна до 200°C.
- Сервирайте със зеленчуците и соса от печенето.