Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Конфитирани патешки бутчета с френска леща

Конфитирани патешки бутчета с френска леща

Основни ястия
75 минути
за 4 порции
Лесна

Необходими продукти:

  • 1 консерва патешки бутчета конфи "Пенелопе"
  • 250 г френска леща
  • 700 мл зеленчуков бульон
  • 2 моркова, нарязани на колелца
  • 2 глави лук, нарязани на кубчета
  • 1 стрък праз, нарязан на тънки полумесеци
  • 1 дафинов лист
  • 2 клонки розмарин
  • 3-4 клонки мащерка
  • 3-4 клонки магданоз
  • 1 голям картоф (250 г)
  • 3 скилидки чесън, нарязан на филийки
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. винен оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте добре консервата, за да се разтопи мазнината и прехвърлете внимателно патешките бутчета в тава. Печете 15 минути в предварително загрята до 220°С фурна. Пуснете фурната на функция грил и печете още 5 минути докато бутчетата станат златисти, а кожата е хрупкава. Останалата патешка мас от кутията можете да прехвърлете в буркан или кутия за храна, като затворите добре и съхранявате в хладилник за използване и в други рецепти.
     
  2. В плитка тенджера загрейте 4-5 с.л. от патешката мас и запържете нарязания на кубчета лук и нарязания на филийки чесън за 2-3 минути. Прибавете нарязания на тънки полумесеци морков. Посолете, подправете с черен пипер, покрийте с капак и гответе 8-10 минути на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат.
     
  3. Пригответе букетче от билките, завържете с памучен конец и сложете в съда за готвене. Добавете нарязания на колелца праз, едро нарязания картоф, разбъркайте и сложете лещата. Налейте бульона, покрийте с капак и гответе на средно силен огън 25-30 минути, докато лещата се сготви, но без да я преварявате. След това извадете билките и намачкайте картофите с вилица.
     
  4. В чиния за сервиране сложете от лещата и върху нея поставете едно патешко бутче. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете веднага.

Виж и рецепти за: