Конфитирани патешки бутчета с френска леща
Необходими продукти:
- 1 консерва патешки бутчета конфи Penelope
- 250 г френска леща
- 700 мл зеленчуков бульон
- 2 моркова на колелца
- 2 глави лук на кубчета
- 1 стрък праз на тънки полумесеци
- 1 дафинов лист
- 2 клонки розмарин
- 3-4 клонки мащерка
- 3-4 клонки магданоз
- 1 голям картоф (250 г)
- 3 скилидки чесън на филийки
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. винен оцет
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Извадете бутчетата от консервата и оставете настрана. Патешката мас от кутията прехвърлете в буркан или кутия, затворете добре и съхранявайте в хладилник.
В плитка тенджера загрейте 4-5 с.л. от патешката мас и запържете нарязания на кубчета лук и нарязания на филийки чесън за 2-3 минути.
Прибавете нарязания на тънки полумесеци морков. Посолете, подправете с черен пипер, покрийте с капак и гответе 8-10 минути на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат.
Пригответе букетче от билките, завържете с памучен конец и сложете в съда за готвене. Добавете нарязания на колелца праз, едро нарязания картоф, разбъркайте и сложете лещата. Налейте бульона, покрийте с капак и гответе на средно силен огън 25-30 минути, докато лещата се сготви, но без да я преварявате.
Извадете билките и намачкайте картофите с вилица.
Сложете бутчетата в тава и печете 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Пуснете фурната на функция грил и печете още 5 минути докато бутчетата станат златисти, а кожата е хрупкава.
В чиния за сервиране сложете от лещата и върху нея поставете едно патешко бутче. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете веднага.