Печена патица с картофи
Необходими продукти:
- 1 млада пекинска патица Пенелопе, около 2 кг
- 1 глава шалот
- 4-5 клонки розмарин
- 3-4 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 800 г картофи
Начин на приготвяне:
Извадете патицата на стайна температура около 1 час. Извадете плика с вътрешностите и ползвайте за приготвянето на бульон.
Загрейте фурната до 220 градуса. Подсушете патицата с кухненска хартия, отрежете последните 2 части от крилата и с клечка, или малък нож набодете цялата кожа.
Нарежете на ситно част от розмарина и смесете с 2 ч.л. сол .
Посолете вътрешността на патицата и сложете лука, чесъна и 3-4 клонки розмарин.
Отвън натрийте добре със сместа от розмарин и сол и сложете в тава за печене с гърдите надолу. Печете 40 минути.
Извадете съда от фурната, извадете патицата и сложете в тавата едро нарязаните картофи. Разбъркайте, за да се намаслят равномерно, посолете и подправете с черен пипер и изблъскайте картофите към стените на съда, за да освободите място за патицата.
Върнете патицата в съда, с гърдите нагоре и печете още 1 час, докато месото се отдели от костите, а кожата стане хрупкава.