Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица с картофи

Печена патица с картофи

Основни ястия
120 минути
за 8 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 800 г картофи
  • 1 глава лук шалот
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4-5 клонки розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Извадете патицата на стайна температура около 1 час. Извадете плика с карантия, която можете да ползвате за приготвянето на бульон.
     
  2. Подсушете патицата с кухненска хартия, отрежете последните 2 части от крилата и с клечка, или малък нож набодете цялата кожа.
     
  3. Нарежете на ситно част от розмарина и смесете с 2 ч.л. сол. Натрийте добре патицата отвън със сместа и осолете патицата отвътре. Поставете в кухината лука, чесъна и 3-4 клонки розмарин.
     
  4. Сложете в тава за печене с гърдите надолу и печете 40 минути в предварително загрята фурна на 220°С.
     
  5. Извадете съда от фурната, извадете патицата и сложете в тавата едро нарязаните картофи. Разбъркайте, за да се намаслят равномерно, посолете и подправете с черен пипер и изблъскайте картофите към стените на съда, за да освободите място за патицата.
     
  6. Върнете патицата в съда, с гърдите нагоре и печете още 1 час, докато месото се отдели от костите, а кожата стане хрупкава.

Виж и рецепти за: