Печена патица с картофи
Необходими продукти:
- 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
- 800 г картофи
- 1 глава лук шалот
- 3-4 скилидки чесън
- 4-5 клонки розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете патицата на стайна температура около 1 час. Извадете плика с карантия, която можете да ползвате за приготвянето на бульон.
- Подсушете патицата с кухненска хартия, отрежете последните 2 части от крилата и с клечка, или малък нож набодете цялата кожа.
- Нарежете на ситно част от розмарина и смесете с 2 ч.л. сол. Натрийте добре патицата отвън със сместа и осолете патицата отвътре. Поставете в кухината лука, чесъна и 3-4 клонки розмарин.
- Сложете в тава за печене с гърдите надолу и печете 40 минути в предварително загрята фурна на 220°С.
- Извадете съда от фурната, извадете патицата и сложете в тавата едро нарязаните картофи. Разбъркайте, за да се намаслят равномерно, посолете и подправете с черен пипер и изблъскайте картофите към стените на съда, за да освободите място за патицата.
- Върнете патицата в съда, с гърдите нагоре и печете още 1 час, докато месото се отдели от костите, а кожата стане хрупкава.
Върни се в началото