Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица с картофи

Печена патица с картофи

Основни ястия
120 минути
за 8 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 млада пекинска патица Пенелопе, около 2 кг
  • 1 глава шалот
  • 4-5 клонки розмарин
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 800 г картофи

Начин на приготвяне:

Извадете патицата на стайна температура около 1 час. Извадете плика с вътрешностите и ползвайте за приготвянето на бульон.

Загрейте фурната до 220 градуса. Подсушете патицата с кухненска хартия, отрежете последните 2 части от крилата и с клечка, или малък нож набодете цялата кожа.

Нарежете на ситно част от розмарина и смесете с 2 ч.л. сол .

Посолете вътрешността на патицата и сложете лука, чесъна и 3-4 клонки розмарин.

Отвън натрийте добре със сместа от розмарин и сол и сложете в тава за печене с гърдите надолу. Печете 40 минути. 

Извадете съда от фурната, извадете патицата и сложете в тавата едро нарязаните картофи. Разбъркайте, за да се намаслят равномерно, посолете и подправете с черен пипер и изблъскайте картофите към стените на съда, за да освободите място за патицата.

Върнете патицата в съда, с гърдите нагоре и печете още 1 час, докато месото се отдели от костите, а кожата стане хрупкава.

 

 

Виж и рецепти за: