Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица с китайски 5 подправки и салата с портокалов дресинг

Печена патица с китайски 5 подправки и салата с портокалов дресинг

Основни ястия
145 минути
за 6 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 млада патица Penelope (около 2.3 кг)
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. китайски 5 подправки
  • За салатата:
  • 2 червени репички
  • 2 лилави репички
  • 1 розова ряпа
  • 1 глава фенел
  • 1 морков
  • 1 краставица
  • За портокаловия дресинг:
  • 250 мл портокалов сок
  • 2 с.л. фина бяла захар
  • 60 мл оцет от шери
  • 60 мл зехтин
  • ½ ч.л. китайски 5 подправки
  • 1-2 портокала

Начин на приготвяне:

Извадете патицата от хладилника за около час и половина. На стайна температура. Отрежете последната част на крилата, извадете пакетчето с вътрешности и с ръка издърпайте мазнината от вътрешността на патицата.

Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части ползвайте за приготвянето на бульон.

Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре.

Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава.

Поръсете с китайски 5 подправки и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата.

Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че мазнината по време на печенето да не изгаря.

Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180 градуса фурна.

В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона.

Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина.

Излейте в купичка или сосиера, добавете шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете китайки 5 подправки разбъркайте добре.

За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци. Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране.

Извадете птицата от фурната и охладете за 10-5 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите.

В плато сложете салатата и подредете месото. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки.

Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.

Виж и рецепти за: