Извадете патицата от хладилника за около час и половина и оставете на стайна температура. Отрежете последната част на крилата, извадете пакетчето с карантия и с ръка издърпайте мазнината от вътрешността на патицата. Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части можете да ползвате за приготвяне на великолепен патешки бульон.
Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре. Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава. Поръсете с микса "5 китайски подправки" и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата.
Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че по време на печенето разтопената мазнина да не загаря. Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180°С фурна.
В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона. Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина. Излейте в купичка или сосиера, добавете шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете микса "5 китайски подправки" разбъркайте добре.
За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци. Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране.
Извадете патицата от фурната и охладете за 10 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите. В плато сложете салатата и подредете месото отгоре. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки. Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.