Патешки киш от бутче с мащерка и праз
Необходими продукти:
За плънката:
- 2 бр. Патешко бутче
- 6 бр. Яйца
- 200 гр. Праз лук
- 50 гр. Масло
- 20 мл. Зехтин
- 1 бр. Морков
- 50 гр. Корен от целина
- 50 гр. Твърдо сирене (конте, грюер или пармезан)
- 100 мл. Животинска сметана
- Индийско орехче
- Черен пипер
- Мащерка
- Дафинов лист
- Магданоз
За тестото:
- 250 гр. Брашно
- 205 гр. Масло
- 3 гр. Сол
- 55 мл. Студена вода
Начин на приготвяне:
С миксер и приставка за тесто поставяме брашното, маслото (нарязано на кубчета) и солта. Бъркаме на максимална скорост, докато се смесят добре. Целта е да получим маслени трохи. Накрая прибавяме водата и бъркаме още 2-3 мин. Готовото тесто поставяме във фолио и след това в хладилник. В тенджера слагаме бутчетата, морков - нарязан на едро, целина, дафинов лист, мащерка, магданоз, черен пипер и 1 л. вода. Готвим около 1 час като вместо капак поставяме кухненска хартия, изрязана във формата на тенджерата и с дупка 2см. в средата. След 30 мин. изваждаме тестото и с набрашнена точилка разточваме с дебелина 8 мм.
Поставяме в тава с падащо дъно и хубаво оформяме тестото, за да скрие цялата тава. С вилица надупчваме по дъното на тестото. Излишното тесто изрязваме с нож и отново прибираме в хладилника за 10 мин. Печем на 180°С за 15 мин. Нарязваме праза на ситно и сотираме на слаб огън. Заедно с маслото и зехтина, слагаме черен пипер, индийско орехче и сол. Готвим докато омекне. През това време махаме бутчетата от котлона и ги обезкостяваме. След това ги добавяме към праза.
В дълбок съд разбиваме яйцата, сметаната и настърганото сирене. Добавяме праза и патешкото заедно с малко мащерка. Готовата плънка изсипваме в изпечената форма от тестото и печем 20 мин на 200°С. Оставяме да изстине и сервираме.