Макарони със сирене и патешко месо
Макарони със сирене и патешко месо
Необходими продукти:
- 2 патешки бутчета "Пенелопе"
- 1 морков, едро нарязан
- 1 глава лук, срязана на две
- 1 стрък селъри, едро нарязан
- 1 ч.л. зърна черен пипер
- 1 ч.л. зърна бахар
- 2 ч.л. сол
- 400 г паста
- 2 с.л. ситно нарязана салвия
За сос бешамел:
- 30 г масло
- 25 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 250 г настърган чедър
- 130 г настъргана моцарела
- сол и черен пипер на вкус
За поръсване:
- 50 г панко галета
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. ситно нарязана салвия
Начин на приготвяне:
- Подсушете патешките бутчета с кухненска хартия. Инаправете няколко дълбоки разреза от страната на кожата. Сложете патешките бутчета в тенджера, добавете лука, моркова, селърито, черния пипер, бахара и солта. Залейте с вода, покрийте с капак и кипнете. Оберете пяната по повърхността, намалете котлона и варете 45 минути. Извадете бутчетата, щом се охладят, свалете месото от костите и нарежете на ситно.
- В сух тиган на висока температура сложете патешкото месо и гответе 4-5 минути, докато се зачерви и стане хрупкаво. Добавете салвията и гответе още 2-3 минути. Свалете от котлона и оставете настрана.
- Прецедете бульона, сложете в голяма тенджера, налейте вода и посолете. Кипнете и сварете пастата според инструкциите на опаковката.
- В голяма касерола разтопете маслото, добавете брашното и гответе 2-3 минути. Налейте млякото при непрекъснато бъркане, посолете и подправете с черен пипер. Гответе 5-6 минути, докато се сгъсти и изключете котлона. Добавете настърганите сирена и разбъркайте добре.
- В съд за печене с размери приблизително 30х27 см сложете пастата и хрупкавото патешко месо и разбъркайте. Добавете соса със сирена и разбъркайте отново. Смесете галетата със салвията и зехтина и поръсете върху ястието. Печете 20 минути в предварително загрята до 200°С фурна. Оставете да се охлади за няколко минути преди сервиране.