Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Макарони със сирене и патешко месо

Макарони със сирене и патешко месо

Основни ястия
50 минути
за 4 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 2 патешки бутчета "Пенелопе"
  • 1 морков, едро нарязан
  • 1 глава лук, срязана на две
  • 1 стрък селъри, едро нарязан
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 ч.л. зърна бахар
  • 2 ч.л. сол
  • 400 г паста
  • 2 с.л. ситно нарязана салвия

    За сос бешамел:
  • 30 г масло
  • 25 г брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 250 г настърган чедър
  • 130 г настъргана моцарела
  • сол и черен пипер на вкус

    За поръсване:
  • 50 г панко галета
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. ситно нарязана салвия

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете патешките бутчета с кухненска хартия. Инаправете няколко дълбоки разреза от страната на кожата. Сложете патешките бутчета в тенджера, добавете лука, моркова, селърито, черния пипер, бахара и солта. Залейте с вода, покрийте с капак и кипнете. Оберете пяната по повърхността, намалете котлона и варете 45 минути. Извадете бутчетата, щом се охладят, свалете месото от костите и нарежете на ситно.
     
  2. В сух тиган на висока температура сложете патешкото месо и гответе 4-5 минути, докато се зачерви и стане хрупкаво. Добавете салвията и гответе още 2-3 минути. Свалете от котлона и оставете настрана.
     
  3. Прецедете бульона, сложете в голяма тенджера, налейте вода и посолете. Кипнете и сварете пастата според инструкциите на опаковката.
     
  4. В голяма касерола разтопете маслото, добавете брашното и гответе 2-3 минути. Налейте млякото при непрекъснато бъркане, посолете и подправете с черен пипер. Гответе 5-6 минути, докато се сгъсти и изключете котлона. Добавете настърганите сирена и разбъркайте добре.
     
  5. В съд за печене с размери приблизително 30х27 см сложете пастата и хрупкавото патешко месо и разбъркайте. Добавете соса със сирена и разбъркайте отново. Смесете галетата със салвията и зехтина и поръсете върху ястието. Печете 20 минути в предварително загрята до 200°С фурна. Оставете да се охлади за няколко минути преди сервиране.

Виж и рецепти за: