Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица с кисело зеле

Печена патица с кисело зеле

Основни ястия
130 минути
за 4 порции
Лесна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 1 кисела зелка (около 2 кг)
  • 2 стръка праз
  • 1 глава червен лук
  • 3 с.л. патешка мас
  • 2 с.л. едър червен пипер
  • 1 с.л. черен пипер
  • 3 дафинови листа
  • сол

Начин на приготвяне:


 
  1. Нарежете зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци.
     
  2. Намажете дъното на тава за печене с патешката мас и сложете половината зеле. Добавете праза и червения лук и разбъркайте.
     
  3. Сложете останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавете дафиновите листа и разбъркайте добре.
     
  4. Извадете пликчето с карантия, изрежете последните 2 части от крилата и кожата от шията и отстранете мазнината от вътрешността на патицата, като издърпате с ръка.
     
  5. С върха на остър нож набодете кожата по гърдите на парицата, но без да дупчите месото. Посолете и подправете с черен пипер цялата патица и. я поставете върху зелето.
     
  6. Покрийте с алуминиево фолио и печете 90 минути в предварително загрята до 200°C фурна.
     
  7. Махнете фолиото, увийте костта на бутчетата, увеличете фурната до 220°C и печете още 30-40 минути. Вътрешната температура трябва да достигне 70°C.
     
  8. Извадете тавата от фурната, прехвърлете патицата в чиния и оставете да отпочива за 20 минути.
     
  9. Пуснете фурната на функция на грил и върнете зелето да се запече до златисто, докато патицата отпочива.
     
  10. Сложете запеченото зеле в голяма чиния, поставете патицата отгоре и сервирайте ястието топло.

Виж и рецепти за: