Печена патица ``Пенелопе`` с кисело зеле
Необходими продукти:
1 млада патица Penelope
1 кисела зелка (около 2 кг)
2 стръка праз
1 глава червен лук
3 с.л. патешка мас
2 с.л. едър червен пипер
1 с.л. черен пипер
3 дафинови листа
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци.
Намажете дъното на тава за печене с патешката мас и сложете половината зеле.
Добавете праза и червения лук и разбъркайте.
Сложете останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавете дафиновите листа и разбъркайте добре.
Извадете плика с дробчетата и шията, изрежете последните 2 части от крилата и кожата от шията и отстранете мазнината от вътрешността на патицата, като издърпате с ръка.
С върха на остър нож набодете кожата по гърдите на парицата, но без да дупчите месото.
Посолете и подправете с черен пипер цялата патица и. я поставете върху зелето.
Покрийте с алуминиево фолио и печете 90 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Махнете фолиото, увийте костта на бутчетата, увеличете фурната до 220 градуса и печете още 30-40 минути. Вътрешната температура трябва да достигне 70 градуса.
Извадете тавата от фурната, прехвърлете патицата в чиния и оставете да отпочива за 20 минути.
Пуснете фурната на функция на грил и върнете зелето да се запече до златисто, докато патицата отпочива.
Сложете запеченото зеле в голяма чиния, поставете патицата отгоре и сервирайте ястието топло.