Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патица с медена глазура и черен ориз

Патица с медена глазура и черен ориз

Основни ястия
180 минути
за 5 порции
Трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 1 ч.л. олио
  • 2 ч.л. микс "5 китайски подправки"
    (фино стрити семена от копър, звездовиден анасон, съчуански черен пипер, канела и карамфил)
  • 200 г мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. вино шери
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • сол на вкус

    За ориза:
  • 700-900 г сварен черен ориз
  • 1 райска ябълка, нарязана на кубчета
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на колелца
  • 50 г кашу, едро нарязано

Начин на приготвяне:

  1. Извадете патицата за 1 час на стайна температура преди да готвите. Поставете патицата върху кухненска дъска, извадете пакетчето с карантия от кухината и оставете настрана. 
     
  2. Намажете патицата с олиото, посолете обилно от всички страни, поръсете с подправките и втрийте добре в кожата. Печете 2.5 часа в загрята до 140°С.
     
  3. В купа смесете меда, соевия сос, виното и горчицата. Извадете патицата от фурната, излейте отделената мазнина и намажете кожата обилно с глазурата.
     
  4. Увеличете градусите до 190°C и печете още 20 минути, докато кожата стане златиста и лъскава. Извадете патицата от съда и оставете за 20 минути преди да сервирате.
     
  5. В купа смесете ориза с останалите съставки, разбъркайте добре и изсипете в плато за сервиране. Отгоре поставете патицата, намажете отново с глазурата и сервирайте.

Виж и рецепти за: