Патица с медена глазура и черен ориз
Патица с медена глазура и черен ориз
Необходими продукти:
- 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
- 1 ч.л. олио
- 2 ч.л. микс "5 китайски подправки"
(фино стрити семена от копър, звездовиден анасон, съчуански черен пипер, канела и карамфил)
- 200 г мед
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. вино шери
- 2 ч.л. дижонска горчица
- сол на вкус
За ориза:
- 700-900 г сварен черен ориз
- 1 райска ябълка, нарязана на кубчета
- 2 стръка пресен лук, нарязан на колелца
- 50 г кашу, едро нарязано
Начин на приготвяне:
- Извадете патицата за 1 час на стайна температура преди да готвите. Поставете патицата върху кухненска дъска, извадете пакетчето с карантия от кухината и оставете настрана.
- Намажете патицата с олиото, посолете обилно от всички страни, поръсете с подправките и втрийте добре в кожата. Печете 2.5 часа в загрята до 140°С.
- В купа смесете меда, соевия сос, виното и горчицата. Извадете патицата от фурната, излейте отделената мазнина и намажете кожата обилно с глазурата.
- Увеличете градусите до 190°C и печете още 20 минути, докато кожата стане златиста и лъскава. Извадете патицата от съда и оставете за 20 минути преди да сервирате.
- В купа смесете ориза с останалите съставки, разбъркайте добре и изсипете в плато за сервиране. Отгоре поставете патицата, намажете отново с глазурата и сервирайте.