С остър нож направете разрези по кожата на патешките гърди, без да засягате месото. Оставете на стайна температура за поне 30 минути.
Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220°С фурна.
За соса загрейте зехтин и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.
Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.
Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона. Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране.
Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото.
Подсушете патешките гърди с кухненска хартия. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу. Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава.
Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200°C фурна. Гответе 6 минути за средно-недопечено или 8-9 минути за средно-изпечено.
Извадете тигана от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да месото да почива 8-10 минути преди да го разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно. Нарежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около половин сантиметър.
В чиния за сервиране сложете от тиквеното пюре, поставете разрязаните патешки гърди, добавете разрязано на половинки брюкселско зеле и налейте малко от соса.