виж рецептата
Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи
Основни ястия
80 минути
за 2 порции
Средно трудна
Необходими продукти:
- 2 броя патешки гърди Пенелопе
- Сол
- Черен пипер
- 120 г брюкселско зеле
За пюрето от тиква:
- 600 г тиква
- 40 г масло
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. ситно нарязан розмарин
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
За соса:
- 1 ч.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 1 глава шалот
- 200 г пресни сливи
- 250 мл червено вино
- 150 мл пилешки бульон
- 2 с.л. мед
- ½ ч.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.
За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.
Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.