Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Основни ястия
80 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 2 броя патешки гърди "Пенелопе"
  • 120 г брюкселско зеле
  • сол и черен пипер на вкус

    За пюрето от тиква:
  • 600 г тиква
  • 40 г масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. розмарин, ситно нарязан
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер

    За соса:
  • 1 ч.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 1 глава шалот
  • 200 г пресни сливи
  • 250 мл червено вино
  • 150 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. мед
  • ½ ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  1. С остър нож направете разрези по кожата на патешките гърди, без да засягате месото. Оставете на стайна температура за поне 30 минути.
     
  2. Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220°С фурна.
     
  3. За соса загрейте зехтин и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.
     
  4. Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.
     
  5. Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона. Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране. 
     
  6. Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото.
     
  7. Подсушете патешките гърди с кухненска хартия. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу. Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава.
     
  8. Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200°C фурна. Гответе 6 минути за средно-недопечено или 8-9 минути за средно-изпечено. 
     
  9. Извадете тигана от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да месото да почива 8-10 минути преди да го разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно. Нарежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около половин сантиметър. 
     
  10. В чиния за сервиране сложете от тиквеното пюре, поставете разрязаните патешки гърди, добавете разрязано на половинки брюкселско зеле и налейте малко от соса. 

 

Виж и рецепти за: