Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Основни ястия
80 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 2 броя патешки гърди Пенелопе
  • Сол
  • Черен пипер
  • 120 г брюкселско зеле

За пюрето от тиква:

  • 600 г тиква
  • 40 г масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. ситно нарязан розмарин
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер

За соса:

  • 1 ч.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 1 глава шалот
  • 200 г пресни сливи
  • 250 мл червено вино
  • 150 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. мед
  • ½ ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

 

Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.

За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.

Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.

Виж и рецепти за: