Патешко магре с ябълки
Необходими продукти:
- 2 броя патешки гърди "Пенелопе"
- 2-3 ябълки
- 200 мл пилешки или патешки бульон
- 2 с.л. захар
- 60 г масло
- 2 с.л. ситно нарязан розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете месото от хладилника и оставете на стайна температура за около половин час.
- Нарежете на клинове обелените и почистени ябълки. Сложете в чиния и оставете настрана.
- Загрейте фурната до 180°C. Подсушете магрето с кухненска хартия. Изрежете излишната мазнина от гърдите и я запазете. Нарежете кожата на кръст, без да засягате месото. Посолете и подправете с черен пипер от страната на кожата.
- На котлон загрейте чугунен съд и сложете магрето с кожата надолу за 3 минути, докато стане златисто. Прехвърлете магрето в тава за печене с кожата надолу, посолете, подправете с черен пипер и поръсете с половината ситно нарязан розмарин. Печете 20 минути в загрятата фурна, като по средата на печенето обърнете. Извадете и оставете месото да отпочине за 5 минути.
- Поръсете със захарта дъното на съда от пърженето на магрето и сложете на средно силен огън. Оставете за 2 минути и подредете по дъното резените ябълка. Поръсете с нарязаната на кубчета мазнина изрязана от гърдите, сложете нарязаното на кубчета масло, останалия розмарин, налейте бульона и гответе 18-20 минути, като разбърквате често, докато ябълките омекнат.
- Нарежете магрето на филийки. В чиния за сервиране сложете от ябълките, поставете магре и полейте с малко от соса от готвенето на ябълките.
Върни се в началото