Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки бутчета с марсала и зелени маслини

Патешки бутчета с марсала и зелени маслини

Основни ястия
150 минути
за 5 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 4 броя патешки бутчета Penelope
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 глави едро нарязан лук
  • 200 г шунка серано слайс, нарязана на едро
  • 5 скилидки нарязан на скилидки чесън
  • 200 мл марсала
  • сок и ленти кора от 1 портокал
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. мед
  • 200 мл пилешки бульон
  • 70 г зелени маслини
  • сол и черен пипер на вкус

За сервиране

  • ситно нарязан магданоз
  • сварен ориз или картофи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.

Отделете горното и долното бутче, изрежете излишната кожа и посолете.

В широк чугунен съд загрейте зехтина, сложете патешките бутчета с кожата надолу и запържете за 8-10- минути на висока температура от всички страни до златисто.

Извадете в чиния и оставете настрана.

Намалете kотлона и в същия съд добавете лука и шунката. Посолете и гответе 7-8 минути. Прибавете чесъна и гответе още минута. Налейте виното и кипнете, сложете портокаловата кора, мащерката, дафиновия лист и меда.

Върнете бутчетата в съда с кожата нагоре, налейте бульона и портокаловия сок, кипнете, покрийте с капак, сложете във фурната и гответе 90 минути. Махнете капака, сложете маслините и гответе без капак 30 минути, докато кожата на месото стане хрупкава.

Сервирайте с ориз или картофи, поръсете с магданоз и полейте със соса от готвенето.

Виж и рецепти за: