Патешки бутчета с Марсала и зелени маслини
Патешки бутчета с Марсала и зелени маслини
Необходими продукти:
- 4 броя патешки бутчета "Пенелопе"
- 1 с.л. зехтин
- 2 глави лук, едро нарязан
- 200 г шунка серано слайс, нарязана на едро
- 5 скилидки чесън, нарязан
- 200 мл вино Марсала
- сок и тънки ленти кората на 1 портокал
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 с.л. мед
- 200 мл пилешки бульон
- 70 г зелени маслини
- сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- ситно нарязан магданоз
- сварен ориз или картофи
Начин на приготвяне:
- Отделете горното и долното бутче, изрежете излишната кожа и посолете.
- В широк чугунен съд загрейте зехтина, сложете патешките бутчета и запържете кожата от всички страни до златисто за 8-10 минути на висока температура. Извадете в чиния и оставете настрана.
- Намалете котлона и в същия съд добавете лука и шунката. Посолете и гответе 7-8 минути. Прибавете чесъна и гответе още 1 минута. Налейте виното и кипнете, сложете лентите портокаловата кора, мащерката, дафиновия лист и меда.
- Върнете бутчетата в съда с кожата нагоре, налейте бульона и портокаловия сок и кипнете. Прехвърлете в предварително загрятата фурна на 180°C и печете под капак за 90 минути.
- Махнете капака, сложете маслините и гответе без капак 30 минути, докато кожата на месото стане хрупкава.
- Сервирайте с ориз или картофи, поръсете с магданоз и полейте със соса от готвенето.