Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки бутчета с Марсала и зелени маслини

Патешки бутчета с Марсала и зелени маслини

Основни ястия
150 минути
за 5 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 4 броя патешки бутчета "Пенелопе"
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 глави лук, едро нарязан
  • 200 г шунка серано слайс, нарязана на едро
  • 5 скилидки чесън, нарязан
  • 200 мл вино Марсала
  • сок и тънки ленти кората на 1 портокал
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. мед
  • 200 мл пилешки бульон
  • 70 г зелени маслини
  • сол и черен пипер на вкус

    За сервиране:
  • ситно нарязан магданоз
  • сварен ориз или картофи

Начин на приготвяне:

  1. Отделете горното и долното бутче, изрежете излишната кожа и посолете.
     
  2. В широк чугунен съд загрейте зехтина, сложете патешките бутчета и запържете кожата от всички страни до златисто за 8-10 минути на висока температура. Извадете в чиния и оставете настрана.
     
  3. Намалете котлона и в същия съд добавете лука и шунката. Посолете и гответе 7-8 минути. Прибавете чесъна и гответе още 1 минута. Налейте виното и кипнете, сложете лентите портокаловата кора, мащерката, дафиновия лист и меда.
     
  4. Върнете бутчетата в съда с кожата нагоре, налейте бульона и портокаловия сок и кипнете. Прехвърлете в предварително загрятата фурна на 180°C и печете под капак за 90 минути.
     
  5. Махнете капака, сложете маслините и гответе без капак 30 минути, докато кожата на месото стане хрупкава.
     
  6. Сервирайте с ориз или картофи, поръсете с магданоз и полейте със соса от готвенето.

Виж и рецепти за: