Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Основни ястия
190 минути
за 4 порции
Трудна

Необходими продукти:

  • 1 млада пекинска патица Пенелопе около 2.2 кг
  • 1 с.л. сол
  • 3-4 клонки розмарин
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Кора от 1 портокал
  • 2-3 резена портокал
  • 3 скилидки чесън
  • 400 мл сок от нар
  • 100 мл ром

За глазурата:

  • 2 с.л. патешка мас
  • 100 мл ром
  • 50 мл меласа от нар
  • 50 мл сок от портокал

За плънката:

  • 250 г препечен хляб на кубчета
  • 3 с.л. зехтин
  • 200 г бекон
  • 2 ябълки нарязани на кубчета
  • 1 глава лук
  • 250 г кестени от консерва
  • 2 с.л. розмарин
  • 2 яйца
  • 150 мл пилешки бульон
  • 50 мл ром
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

В хаван сложете солта, ситно нарязания розмарин, черния пипер и портокаловата кора и намачкайте до получаването на паста.

Извадете парицата за около 1 час на стайна температура преди да готвите.

Извадете шията и дреболиите и запазете за друга рецепта. Отстранете мазнината от вътрешността и изрежете кожата на шията.

Посолете и подправете вътрешността на патицата. Напълнете с парченца портокал и клонка розмарин и завържете краката с памучен конец.

Надупчете кожата с остър нож без да засягате месото, намажете от всички страни с пастата с розмарин и сложете в тава за печене.

Налейте рома и сока от нар на дъното на тавата, сложете останалия розмарин и печете 2.5 часа в предварително загрята до 200 градуса фурна, като на всеки 20 минути обливате патицата със соса.

В касерола сложете продуктите за глазурата и гответе на средно силен огън 12-15 минути, докато се сгъсти.

Извадете съда от фурната, намажете патицата с глазурата и печете още 5-6 минути.

За гарнитурата в тиган загрейте зехтина и сложете нарязания бекон и нарязания на филийки лук и запържете за 5-6 минути. Прибавете ябълката и гответе още 5 минути.

В голяма купа разбийте яйцата с рома и пилешкия бульон. Сложете хляба и разбъркайте, за да поеме течността.

Добавете кестените, ситно нарязания розмарин и изпържените лук, бекон и ябълка, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.

Изсипете сместа в намаслен съд, поръсете с малко зехтин отгоре и печете 30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

Оставете патицата да се охлади за около 20 минути преди да разрежете.

Сервирайте с гарнитурата от хляб, кестени и ябълка и поръсете с малко портокалова кора. Гарнирайте с пресен розмарин.

 

Виж и рецепти за: