Оставете патицата за около 1 час на стайна температура преди да готвите. Извадете пакетчето с карантия и запазете за друга рецепта. Отстранете мазнината от вътрешността и изрежете кожата на шията.
Посолете и подправете вътрешността на патицата. Напълнете с парченца портокал и клонка розмарин и завържете краката с памучен конец.
В хаван сложете солта, ситно нарязания розмарин, черния пипер и портокаловата кора и намачкайте до получаването на паста.
Надупчете кожата с остър нож без да засягате месото, намажете от всички страни с пастата с розмарин и сложете в тава за печене.
Налейте рома и сока от нар на дъното на тавата, сложете останалия розмарин и печете два часа и половина в предварително загрята до 200°C фурна, като на всеки 20 минути обливате патицата със соса събрал се в тавата.
В касерола сложете продуктите за глазурата и гответе на средно силен огън 12-15 минути, докато се сгъсти. Извадете съда от фурната, намажете патицата с глазурата и печете още 5-6 минути.
За гарнитурата в тиган загрейте зехтина и сложете нарязания бекон и нарязания на филийки лук и запържете за 5-6 минути. Прибавете ябълката и гответе още 5 минути.
В голяма купа разбийте яйцата с рома и пилешкия бульон. Сложете хляба и разбъркайте, за да поеме течността.
Добавете кестените, ситно нарязания розмарин и изпържените лук, бекон и ябълка, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в намаслен съд, поръсете с малко зехтин отгоре и печете 30 минути в предварително загрята до 190°С фурна.
Оставете патицата да се охлади за около 20 минути преди да разрежете.
Сервирайте с гарнитурата от хляб, кестени и ябълка и поръсете с малко портокалова кора и гарнирайте с пресен розмарин.