Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Основни ястия
190 минути
за 4 порции
Трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 1 с.л. сол
  • 3-4 клонки розмарин
  • 1 ч.л. черен пипер
  • кора от 1 портокал
  • 2-3 резена портокал
  • 3 скилидки чесън
  • 400 мл сок от нар
  • 100 мл ром

    За глазурата:
  • 2 с.л. патешка мас
  • 100 мл ром
  • 50 мл сок от портокал
  • 50 мл меласа от нар
    (гъст сироп от кафява захар, малко вода и сок от нар)

    За плънката:
  • 250 г препечен хляб на кубчета
  • 3 с.л. зехтин
  • 200 г бекон
  • 2 ябълки, нарязани на кубчета
  • 1 глава лук
  • 250 г кестени от консерва
  • 2 с.л. розмарин
  • 2 яйца
  • 150 мл пилешки бульон
  • 50 мл ром
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Оставете патицата за около 1 час на стайна температура преди да готвите. Извадете пакетчето с карантия и запазете за друга рецепта. Отстранете мазнината от вътрешността и изрежете кожата на шията.
     
  2. Посолете и подправете вътрешността на патицата. Напълнете с парченца портокал и клонка розмарин и завържете краката с памучен конец.
     
  3. В хаван сложете солта, ситно нарязания розмарин, черния пипер и портокаловата кора и намачкайте до получаването на паста.
     
  4. Надупчете кожата с остър нож без да засягате месото, намажете от всички страни с пастата с розмарин и сложете в тава за печене.
     
  5. Налейте рома и сока от нар на дъното на тавата, сложете останалия розмарин и печете два часа и половина в предварително загрята до 200°C фурна, като на всеки 20 минути обливате патицата със соса събрал се в тавата.
     
  6. В касерола сложете продуктите за глазурата и гответе на средно силен огън 12-15 минути, докато се сгъсти. Извадете съда от фурната, намажете патицата с глазурата и печете още 5-6 минути.
     
  7. За гарнитурата в тиган загрейте зехтина и сложете нарязания бекон и нарязания на филийки лук и запържете за 5-6 минути. Прибавете ябълката и гответе още 5 минути.
     
  8. В голяма купа разбийте яйцата с рома и пилешкия бульон. Сложете хляба и разбъркайте, за да поеме течността.
     
  9. Добавете кестените, ситно нарязания розмарин и изпържените лук, бекон и ябълка, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
     
  10. Изсипете сместа в намаслен съд, поръсете с малко зехтин отгоре и печете 30 минути в предварително загрята до 190°С фурна.
     
  11. Оставете патицата да се охлади за около 20 минути преди да разрежете.
     
  12. Сервирайте с гарнитурата от хляб, кестени и ябълка и поръсете с малко портокалова кора и гарнирайте с пресен розмарин. 

Виж и рецепти за: