Дроб сарма с патешко
Необходими продукти:
Продукти за бульона:
- 1 опаковка патешки маншони Пенелопе
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 ч.л. сол
За дроб сармата:
- 1 опаковка патешки дробчета Пенелопе
- 300 г ориз
- 100 г почистен спанак
- 5 стръка пресен лук, нарязан на колелца
- 3 стръка пресен чесън, нарязан на колелца
- 4 с.л. зехтин
- 50 г масло
- сол и черен пипер на вкус
За млечния сос:
- 400 г гъсто кисело мляко
- 3 стръка пресен чесън
- 3-4 клонки пресен копър
- 4 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и моркова на едро. Сложете патешките маншони в голяма тенджера, добавете зеленчуците, посолете и налейте около 1.5 л вода. Покрийте с капка, кипнете, намалете котлона и варете 40 минути. Извадете месото от съда, а бульона прецедете.
В широк тиган загрейте маслото и 2 с.л. от зехтина. Добавете лука и чесъна и гответе 2-3 минути, докато омекнат. Прибавете ориза, разбъркайте и гответе още 2 минути. Сложете спанака, объркайте с останалите продукти и гответе 3-4 минути, докато омекне. Изсипете сместа в тава за печене и оставете настрана.
Свалете месото от патешките маншони и нарежете на дребно. Добавете към ориза и разбъркайте.
Извадете дробчета от плика и подсушете леко.
В същия тиган налейте останалите 2 с.л. зехтин и загрейте. Сложете половината дробчета и гответе по 30-40 секунди на страна, колкото да се запечатат.
Извадете в купа и по същия начин пригответе останалите дробчета.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Охладете дробчетата за няколко минути и нарежете на кубчета. Добавете към сместа в тавата и разбъркайте. Налейте 1.2 л от топлия патешки бульон и печете 35-40 минути, до готовност на ориза.
За млечния сос нарежете на ситно чесъна и копъра, смесете всички продукти в купа и разбъркайте.
Поднесете дроб сармата с млечен сос и свежа салата