Дроб сарма с патешко
Необходими продукти:
- 1 опаковка патешки дробчета "Пенелопе"
- 300 г ориз
- 100 г почистен спанак
- 5 стръка пресен лук, нарязан на колелца
- 3 стръка пресен чесън, нарязан на колелца
- 4 с.л. зехтин
- 50 г масло
- сол и черен пипер на вкус
Продукти за бульона:
- 1 опаковка патешки маншони "Пенелопе"
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 ч.л. сол
За млечния сос:
- 400 г гъсто кисело мляко
- 3 стръка пресен чесън
- 3-4 клонки пресен копър
- 4 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука и моркова на едро. Сложете патешките маншони в голяма тенджера, добавете зеленчуците, посолете и налейте около 1.5 л вода. Покрийте с капак и кипнете. След това намалете котлона и варете 40 минути. Извадете месото от съда, а бульона прецедете.Отделете месото от костите и нарежете на дребно.
- В широк тиган загрейте маслото и 2 с.л. от зехтина. Добавете лука и чесъна и гответе 2-3 минути, докато омекнат. Прибавете ориза, разбъркайте и гответе още 2 минути. Сложете спанака, объркайте с останалите продукти и гответе 3-4 минути, докато омекне. Изсипете сместа в тава за печене и оставете настрана. Добавете месото към ориза и разбъркайте.
- Извадете дробчета от плика и подсушете леко. Загрейте добре тиган и налейте останалите 2 с.л. зехтин. Сложете половината дробчета и гответе по 30-40 секунди на страна, колкото да се запечатат. Извадете в купа и по същия начин пригответе останалите дробчета. Охладете дробчетата за няколко минути и нарежете на кубчета. Добавете дробчетата към ориза и разбъркайте.
- Загрейте фурната до 200°C. Разпределете сместа в тавата и разбъркайте. Налейте 1.2 л от топлия патешки бульон и печете 35-40 минути, до готовност на ориза.
- За млечния сос нарежете на ситно чесъна и копъра, смесете всички продукти в купа и разбъркайте.
- Поднесете дроб сармата с млечен сос и свежа салата
Върни се в началото