Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква
Необходими продукти:
- 1 млада пекинска патица Пенелопе (2-2.5 кг)
- 2 едро нарязани моркова
- 2 глави лук разрязани на четири
- 4-5 скилидки чесън
- 2-3 листа дафинов лист
- 4-5 пъпки карамфил
- 1 портокал
- сол и черен пипер на вкус
За гарнитура
- 300 г бланширано брюкселско зеле
- 170 г бекон
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- 500 г обелена тиква
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. ситно нарязан розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса.
В широка тава сложете зеленчуците. Изрежете 2/3 от крилата на парицата и кожата от шията и сложете при зеленчуците. Добавете дафиновият лист и карамфила и оставете настрана.
В купичка смесете портокаловата кора, сол и черен пипер.
Посолете вътрешността на патицата и сложете едро нарязания портокал.
С вилица надупчете кожата на патицата и втрийте сместа с портокалова кора.
Поставете патицата върху зеленчуците и печете 30 минути. намалете градусите до 150 и печете още 2 часа. Увеличете отново до 220 градуса и печете 15 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Извадете патицата и оставете настрана.
В тава покрита с хартия за печене сложете едро нарязаната тиква, полейте със зехтина, посолете , подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин, разбъркайте и печете 30 минути в загрята до 200 градуса фурна.
В широк тиган сложете нарязания на кубчета бекон и гответе 4-5 минути. добавете брюкселското зеле и гответе 7-8 минути на силен огън, докато се запържи. Изключете котлона, посолете, подправете с черен пипер и добавете меда. Разбъркайте и прехвърлете в купа.
В плато за сервиране сложете зеленчуците, в средата поставете патицата и сервирайте.