Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква

Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква

Основни ястия
200 минути
за 6 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
  • 2 моркова, едро нарязани
  • 2 глави лук, разрязани на четири
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2-3 листа дафинов лист
  • 4-5 пъпки карамфил
  • 1 портокал
  • сол и черен пипер на вкус

    За гарнитурата:
  • 500 г обелена тиква
  • 300 г бланширано брюкселско зеле
  • 170 г бекон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. ситно нарязан розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Извадете патицата от хладилника за около 30 минути и оставете на стайна температура. 
     
  2. В широка тава сложете моркова, лука и чесъна. Изрежете 2/3 от крилата на патицата и кожата от шията и сложете при зеленчуците. Добавете дафиновият лист и карамфила и оставете настрана.
     
  3. В купичка смесете портокаловата кора, сол и черен пипер. С вилица надупчете кожата на патицата и втрийте сместа с портокалова кора. Посолете вътрешността на патицата и сложете едро нарязания портокал.
     
  4. Поставете патицата върху зеленчуците и печете 30 минути в предварително загрята фурна на 220°С. Намалете температурата до 150°С и печете още 2 часа. Увеличете отново до 220°С градуса и печете 15 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Извадете патицата и оставете настрана.
     
  5. В широк тиган сложете нарязания на кубчета бекон и гответе 4-5 минути. Добавете брюкселското зеле и гответе 7-8 минути на силен огън, докато се запържи. Изключете котлона, посолете, подправете с черен пипер и добавете меда. Разбъркайте и прехвърлете в купа.
     
  6. В тава покрита с хартия за печене сложете едро нарязаната тиква, полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин, разбъркайте и печете 30 минути в загрята до 200°С фурна. 
     
  7. В плато за сервиране сложете зеленчуците, в средата поставете патицата и сервирайте.

Виж и рецепти за: