Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква
Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква
Необходими продукти:
- 1 цяла пекинска патица "Пенелопе"
- 2 моркова, едро нарязани
- 2 глави лук, разрязани на четири
- 4-5 скилидки чесън
- 2-3 листа дафинов лист
- 4-5 пъпки карамфил
- 1 портокал
- сол и черен пипер на вкус
За гарнитурата:
- 500 г обелена тиква
- 300 г бланширано брюкселско зеле
- 170 г бекон
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. ситно нарязан розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете патицата от хладилника за около 30 минути и оставете на стайна температура.
- В широка тава сложете моркова, лука и чесъна. Изрежете 2/3 от крилата на патицата и кожата от шията и сложете при зеленчуците. Добавете дафиновият лист и карамфила и оставете настрана.
- В купичка смесете портокаловата кора, сол и черен пипер. С вилица надупчете кожата на патицата и втрийте сместа с портокалова кора. Посолете вътрешността на патицата и сложете едро нарязания портокал.
- Поставете патицата върху зеленчуците и печете 30 минути в предварително загрята фурна на 220°С. Намалете температурата до 150°С и печете още 2 часа. Увеличете отново до 220°С градуса и печете 15 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Извадете патицата и оставете настрана.
- В широк тиган сложете нарязания на кубчета бекон и гответе 4-5 минути. Добавете брюкселското зеле и гответе 7-8 минути на силен огън, докато се запържи. Изключете котлона, посолете, подправете с черен пипер и добавете меда. Разбъркайте и прехвърлете в купа.
- В тава покрита с хартия за печене сложете едро нарязаната тиква, полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин, разбъркайте и печете 30 минути в загрята до 200°С фурна.
- В плато за сервиране сложете зеленчуците, в средата поставете патицата и сервирайте.