Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква

Бавно печена патица с брюкселско зеле, бекон и тиква

Основни ястия
200 минути
за 6 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • 1 млада пекинска патица Пенелопе (2-2.5 кг)
  • 2 едро нарязани моркова
  • 2 глави лук разрязани на четири
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2-3 листа дафинов лист
  • 4-5 пъпки карамфил
  • 1 портокал
  • сол и черен пипер на вкус

За гарнитура

  • 300 г бланширано брюкселско зеле
  • 170 г бекон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 500 г обелена тиква
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. ситно нарязан розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса.

В широка тава сложете зеленчуците. Изрежете 2/3 от крилата на парицата и кожата от шията и сложете при зеленчуците. Добавете дафиновият лист и карамфила и оставете настрана.

В купичка смесете портокаловата кора, сол и черен пипер.

Посолете вътрешността на патицата и сложете едро нарязания портокал.

С вилица надупчете кожата на патицата  и втрийте сместа с портокалова кора.

Поставете патицата върху зеленчуците и печете 30 минути. намалете градусите до 150 и печете още 2 часа. Увеличете отново до 220 градуса и печете 15 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Извадете патицата  и оставете настрана.

В тава покрита с хартия за печене сложете едро нарязаната тиква, полейте със зехтина, посолете , подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин, разбъркайте и печете 30 минути в загрята до 200 градуса фурна. 

В широк тиган сложете нарязания на кубчета бекон и гответе 4-5 минути. добавете брюкселското зеле и гответе 7-8 минути на силен огън, докато се запържи. Изключете котлона, посолете, подправете с черен пипер и добавете меда. Разбъркайте и прехвърлете в купа.

В плато за сервиране сложете зеленчуците, в средата поставете патицата и сервирайте.

Виж и рецепти за: