Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Запържено патешко филе с боровинков сос

Запържено патешко филе с боровинков сос

Предястия
45 минути
за 4 порции
Лесна

Необходими продукти:

  • патешко филе - 2 бр. големи филета с кожа (400 г всяко)
  • розмарин - 2 - 3 с.л. сух
  • черен пипер - за натъркване на месото
  • сол
  • боровинков сироп - 200 мл.
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене

Начин на приготвяне:

Срежете кожата на филетата, без да стигате до месото, правейки ромбоидни прорези.

Натъркайте с черен пипер, розмарин и сол (сол само от страната на кожата, така ще спомогне за по- бързото разтопяване на подкожната мазнина).

Сложете месото в нагорещен на силен огън тиган с кожата надолу и гответе до златист загар.

Обърнете и запечатайте филетата и от другата страна до златисто. Извадете, завийте във алуминиево фолио и оставете да изстинат.

Боровинковия сироп сипете в същия тиган при малко от патешката мас и изчакайте да се редуцира леко, при непрестанно бъркане. Ако сиропчето ви е рядко, може да сгъстите с малко натурално нишесте. Посолете на вкус и отстранете от огъня.

Полуготовите и вече изстинали филета нарежете на филийки с помощта на остър нож.

Оваляйте всяко парченце в брашно, изтръсквайки излишното количество и изпържете в сгорещено олио за кратко от двете страни всяка филийка.

Поднесете патешкото горещо в компания на боровинковия сос и свежа салата.

Посолете с едра или нормална сол точно преди момента на сервиране.

Виж и рецепти за: