Салата с пушено патешко филе и круши
Необходими продукти:
- 1 опаковка - варено-пушено патешко филе Пенелопе
- 150 г - салатен микс
- 50 г - печени орехови ядки
- Крутони от хляб с квас
- 4 - круши
- 30 г - масло
- 1/4 ч.л. - черен пипер
- За винегрета:
- 80 мл - зехтин
- 1 глава - ситно нарязан лук шалот
- 1 с.л. - мед
- 1 - портокал
- 1 ч.л. - едро смляна горчица
- 1/4 ч.л. - сол
- щипка - черен пипер
Начин на приготвяне:
В подходящ съд сложете настърганата портокалова кора, сока от ½ портокал и налейте зехтина.
Добавете горчицата и меда, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте до получаването на емулсия.
Прибавете ситно нарязания лук, разбъркайте и оставете настрана.
Почистете крушите от семената и нарежете на четири.
В тиган разтопете маслото на средно силен огън и сложете крушите.
Поръсете с прясно смлян черен пипер и гответе около 2-3 минути, докато се карамелизират леко, обърнете и гответе още 2-3 минути.
Свалете съда от котлона и оставете настрана.
Загрейте сух тиган на силен огън. Извадете патешкото филе от опаковката и подсушете с кухненска хартия.
Сложете филето в тигана с кожата надолу и притиснете с пръсти, така че кожата да има максимален контакт със съда.
Оставете на котлона за 4-5 минути, докато кожата се разтопи леко, освободи пушения си аромат и стане златиста.
Извадете филето от тигана и оставете да се охлади за 2-3 минути.
Овкусете салата с половината дресинг и разбъркайте добре.
Нарежете патешкото филе на тънки филийки.
В чиния за сервиране сложете от салатата, добавете няколко крутона, и подредете патешкото.
Към всяка порция поднесете 2 парчета круша, поръсете с печените орехи и полейте месото с малко то дресинга.