Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печени патешки гърди със сос от сливи

Печени патешки гърди със сос от сливи

Основни ястия
30 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • Патешки гърди 2 бр.
  • Прясна мащерка
  • Звезден анасон
  • 25 гр. масло

    За соса:
  • 1 глава червен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 250 гр. сливи, нарязани на ситно
  • 50 гр. кафява захар
  • 50 мл. червено вино
  • 300 мл. телешки бульон

Начин на приготвяне:

За соса изпържете лука в маслото за 5 минути или до омекване. Добавете сливите и захарта, като разбърквате няколко минути, докато захарта се разтвори. Добавете червеното вино и бульона, а след това варете около 15 минути, като разбърквате от време на време, докато омекне и леко се сгъсти.

Междувременно загрейте фурната до 180C / 160C вентилатор / газ 4. Направете прорези върху кожата на патешките гърди с остър нож и натрийте със сол и черен пипер. Загрейте тиган за пържене и поставете патешките гърди с кожата надолу. Запечатайте за 6-7 минути, след това обърнете и добавете мащерката, звездния анасон и маслото. Оставете това да се разтопи, сосовете да попият в патешкото, след това прехвърлете всичко в тава за печене и запечете във фурната за 5-6 минути до розово или 10-12 минути за добре направено.

Когато патицата е готова, я облейте отново със сосовете, след това оставете месото да попие за 5 минути, докато завършите всичко останало.

Сервирайте патешките гърди тънко нарязани, заедно с лъжица картофено пюре, сос от сливи и маслен спанак.

Виж и рецепти за: