Патешко магре с конфитюр от дюли и тайландски босилек
Необходими продукти:
- 200 гр. Патешко филе от гърди
- 200 гр. Дюли
- 1-2 Стръка Тай босилек
- 50 мл. Порто или сладко вино
- Сол, захар, черен пипер
Начин на приготвяне:
Мариноваме филето в захар и сол, като порсъваме обилно и оставяме 2-3 часа да престои. Почистваме дюлите и ги нарязваме на кубчета. Поръсваме ги с 1с.л. захар, поливаме с вино и в касерол на слаб огън готвим, докато се получи лек конфитюр. След това добавяме босилек и сваляме от котлона. Маринованото месо измиваме и подсушаваме. От страната на кожата с остър нож правим резки, внимавайки да не достигнем до месото. В тиган на ниска температура (около 3-та степен) поставяме месото с кожата надолу, докато се разтопи мазнината. След това я отделяме, за да се получи хрупкава, златиста кожа. В същия тиган обръщаме месото с кожата нагоре и печем в предварително загрята фурна на 200 С за 7-8 мин. Готовото месо оставяме на дъска да почине за 4-5 мин.