Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патица с портокали

Патица с портокали

Специалитети
180 минути
за 6 порции
Трудна

Необходими продукти:

  • патица - 1 бр. /около 2.5 кг/
  • сол - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 бр. настъргана
  • портокали - 1 бр. голям, нарязан на шестинки
  • джинджифил - 1/2 с. л. настърган
  • чесън - 1 с. л. настърган

ЗА ГЛАЗУРА

  • портокалов сок - 1 чаша
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 с. л. кафява
  • соев сос - 2 с. л.

Начин на приготвяне:

Изплакваме добре и подсушаваме патицата от всички страни. С остър нож правим ромбоидни разрези на кожата, като внимаваме да не нарежем месото. Пробождаме с вилица около бутчетата, за да изтече мазнината на птицата.

Натъркваме патицата със смес от солта, джинджифила и чесъна - отвън и отвътре. Поставяме резените портокал в кухината на патицата. Завързваме краката с канап или напъхваме трътката в кухината. Оставяме птицата да се маринова поне за една нощ в хладилника.

Загряваме фурната на 180 градуса.

През това време приготвяме глазурата за патицата. Смесваме портокаловия сок, меда, захарта и соевия сос. Оставяме сместа да заври и добавяме джинджифила. Намаляваме температурата и варим, докато се получи средно гъст сироп, отнема около 10 минути.

Печем патицата с гърдите нагоре в продължение на 1.5-2 часа, като внимателно изливаме мазнината през всеки 30 минути. Намазваме печената патица с глазурата и печем още 30 минути (около 2.5 часа общо).

Ако глазурата започне да изгаря, покриваме с фолио. Патицата е сготвена, когато температурата в най-дебелата част на бутчето е 75 градуса.

Оставяме патицата с портокали да почине 10 минути, преди да разрежем на порции.

Виж и рецепти за: