Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешко рагу

Патешко рагу

Основни ястия
60 минути
за 4 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

  • цяла патица около 2 кг.
  • зехтин
  • 2 средно червени лука
  • 4 скилидки чесън
  • 1 пръчка целина
  • 300 мл. червено вино
  • 2 консерви домати по 400 гр.
  • 100 гр. стафиди
  • 2 клончета от свеж розмарин
  • 3 пресни дафинови листа
  • 1 пакет паста
  • фин грис
  • зехтин
  • пармезан, за настъргване

За пангратато:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 дебела филия качествен хляб
  • 4 стръка, ако е прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Преди да го приготвите, извадете патицата от хладилника на стайна температура. Загрейте фурната до 180ºC / 350ºF / газ 4.

Натрийте патицата навсякъде със зехтин, морска сол и черен пипер. Поставете в тава за печене и печете 2 часа, или до златисто, след това извадете патицата на дъска и оставете тавата настрани за по-късно.

Обелете лука, чесъна и целината, нарежете ги на ситно и поставете в голям, широк тиган на средно ниска температура с 1 супена лъжица зехтин. Гответе от 10 до 15 минути или докато омекнат и станат златисти, като от време на време разбърквате.

Междувременно отделете кожата от патицата и я дръжте настрани (носете чисти гумени ръкавици!). След това отделете месото от костите. Изсипете по-голямата част от виното в тенджерата и я оставете да се редуцира за 10 до 15 минути, след това прибавете месото.

Разбъркайте останалата част от виното в тавата за печене и изстържете всички прекрасни, хрупкави късчета от дъното, след това ги изсипете в тенджерата. Счукайте доматите и добавете 2 консерви вода.

Разбъркайте стафидите, листата от розмарин и добавете дафиновия лист, след това оставете да къкри 1 час и 30 минути, или докато се сгъсти и редуцира.

Пангратато:

Почистете чесъна и го смелете, заедно с патешката кожа, хляба и мащерката. Поставете в тиган на средна температура с ½ супена лъжица зехтин и запържете в продължение на 3 до 5 минути или до златисто и хрупкаво, като разбърквате редовно. Пресипете в малка купа.

Около 10 минути преди рагуто да е готово, сварете пастата в тенджера с кипяща подсолена вода в продължение на 6 до 10 минути или до ал денте и ги отцедете.

Смесете пастата с рагуто, добавяйки малко зехтин. Сервирайте, поръсена с пармезан и пангратато.

Виж и рецепти за: