


4 броя патешки бутчета Пенелопе
Сол
Черен пипер
За сос рагу:
1 глава лук
300 мл червено вино
400 г домати от консерва
320 г прясна паста
½ връзка пресен магданоз
3 скилидки чесън
50 г пармезан
1 стрък селъри
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. сушен риган
5-6 клонки прясна мащерка
Сложете бутчетата в тава за печене, подсушете с кухненска хартия, посолете и подправете с черен пипер и печете 40-45 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Проверете месото, ако пада от костта е добре изпечено. Може да оставите за още 5-6 минути.
Извадете месото от фурната, прехвърлете върху дъска и оставете да се охлади за няколко минути.
В подходящ тиган сложете мазнината отделена при печенето на месото и сотирайте нарязаните на кубчета лук, селъри и чесън за 2-3 минути.
Прибавете доматеното пюре и гответе около минута.
Подправете с риган и мащерка, налейте виното и гответе, докато течността се редуцира наполовина.
Свалете месото от костта и накъсайте на парченца, които добавете към зеленчуковата смес в тигана.
Прибавете доматите, разбъркайте и гответе 15 минути на слаб огън.
Наситнете пармезана с кухненски блендер или настържете на ренде и сварете пастата в голямо количество подсолена вода до степен ал денте.
Отцедете пастата и сложете в съда със соса. Разбъркайте добре и свалете съда от котлона.
Разпределете пастата в чинии за сервиране и поръсете с настърган пармезан, нарязан магданоз и отделената хрупкава патешка кожа. Поднесете веднага.