Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Печена патица ``Пенелопе`` с кисело зеле

Печена патица ``Пенелопе`` с кисело зеле

Основни ястия
130 минути
за 4 порции
Лесна

Необходими продукти:

1 млада патица Penelope

1 кисела зелка (около 2 кг)

2 стръка праз

1 глава червен лук

3 с.л. патешка мас

2 с.л. едър червен пипер

1 с.л. черен пипер

3 дафинови листа

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

 

Нарежете зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци.

Намажете дъното на тава за печене с патешката мас и сложете половината зеле.

Добавете праза и червения лук и разбъркайте.

Сложете останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавете дафиновите листа и разбъркайте добре.

Извадете плика с дробчетата и шията, изрежете последните 2 части от крилата и кожата от шията и отстранете мазнината от вътрешността на патицата, като издърпате с ръка.

С върха на остър нож набодете кожата по гърдите на парицата, но без да дупчите месото.

Посолете и подправете с черен пипер цялата патица и. я поставете върху зелето.

Покрийте с алуминиево фолио и печете 90 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Махнете фолиото, увийте костта на бутчетата, увеличете фурната до 220 градуса и печете още 30-40 минути. Вътрешната температура трябва да достигне 70 градуса.

Извадете тавата от фурната, прехвърлете патицата в чиния и оставете да отпочива за 20 минути.

Пуснете фурната на функция на грил и върнете зелето да се запече до златисто, докато патицата отпочива.

Сложете запеченото зеле в голяма чиния, поставете патицата отгоре и сервирайте ястието топло.

Виж и рецепти за: