


2 броя патешки гърди Пенелопе
Сол
Черен пипер
120 г брюкселско зеле
За пюрето от тиква:
600 г тиква
40 г масло
3 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязан розмарин
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
За соса:
1 ч.л. зехтин
2 с.л. масло
1 глава шалот
200 г пресни сливи
250 мл червено вино
150 мл пилешки бульон
2 с.л. мед
½ ч.л. царевично нишесте
Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.
За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.
Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.