Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Основни ястия
80 минути
за 2 порции
Средно трудна

Необходими продукти:

2 броя патешки гърди Пенелопе

Сол

Черен пипер

 

120 г брюкселско зеле

 

За пюрето от тиква:

600 г тиква

40 г масло

3 с.л. зехтин

1 с.л. ситно нарязан розмарин

1 ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

 

За соса:

1 ч.л. зехтин

2 с.л. масло

1 глава шалот

200 г пресни сливи

250 мл червено вино

150 мл пилешки бульон

2 с.л. мед

½ ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

 

 

Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.

За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.

Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.

Виж и рецепти за: