Млада патица Пенелопе - Penelope premium duck
Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Глазирана коледна патица с кестени и ябълки

Основни ястия
190 минути
за 4 порции
Трудна

Необходими продукти:

1 млада пекинска патица Пенелопе около 2.2 кг

1 с.л. сол

3-4 клонки розмарин

1 ч.л. черен пипер

Кора от 1 портокал

2-3 резена портокал

3 скилидки чесън

400 мл сок от нар

100 мл ром

За глазурата:

2 с.л. патешка мас

100 мл ром

50 мл меласа от нар

50 мл сок от портокал

За плънката:

250 г препечен хляб на кубчета

3 с.л. зехтин

200 г бекон

2 ябълки нарязани на кубчета

1 глава лук

250 г кестени от консерва

2 с.л. розмарин

2 яйца

150 мл пилешки бульон

50 мл ром

1 ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

 

В хаван сложете солта, ситно нарязания розмарин, черния пипер и портокаловата кора и намачкайте до получаването на паста.

Извадете парицата за около 1 час на стайна температура преди да готвите.

Извадете шията и дреболиите и запазете за друга рецепта. Отстранете мазнината от вътрешността и изрежете кожата на шията.

Посолете и подправете вътрешността на патицата. Напълнете с парченца портокал и клонка розмарин и завържете краката с памучен конец.

Надупчете кожата с остър нож без да засягате месото, намажете от всички страни с пастата с розмарин и сложете в тава за печене.

Налейте рома и сока от нар на дъното на тавата, сложете останалия розмарин и печете 2.5 часа в предварително загрята до 200 градуса фурна, като на всеки 20 минути обливате патицата със соса.

В касерола сложете продуктите за глазурата и гответе на средно силен огън 12-15 минути, докато се сгъсти.

Извадете съда от фурната, намажете патицата с глазурата и печете още 5-6 минути.

За гарнитурата в тиган загрейте зехтина и сложете нарязания бекон и нарязания на филийки лук и запържете за 5-6 минути. Прибавете ябълката и гответе още 5 минути.

В голяма купа разбийте яйцата с рома и пилешкия бульон. Сложете хляба и разбъркайте, за да поеме течността.

Добавете кестените, ситно нарязания розмарин и изпържените лук, бекон и ябълка, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.

Изсипете сместа в намаслен съд, поръсете с малко зехтин отгоре и печете 30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

Оставете патицата да се охлади за около 20 минути преди да разрежете.

Сервирайте с гарнитурата от хляб, кестени и ябълка и поръсете с малко портокалова кора. Гарнирайте с пресен розмарин.

 

Виж и рецепти за: